Seuraa Ramirent Finland Oy

Laki rakentamisen tiedonantovelvollisuudesta

Uutinen   •   Heinä 08, 2014 09:44 EEST

Uusi laki rakentamisen tiedonantovelvollisuudesta on astunut voimaan 1.7.2014. Laki käsittää kaksi eri osa-aluetta, joista ensimmäinen käsittää urakkasummaraportoinnin, ja toinen työntekijäraportoinnin. Urakkasummaraportointi koskee niitä, jotka ostavat rakennuspalveluita, telineasennusta tai -purkua: verottajalle on ilmoitettava urakkasopimuksen tiedot, kun sopimus ylittää tai sen arvioidaan ylittävän 15 000 euroa. Työntekijäraportoinnin piirissä, joka Ramirentin asiakkailla hoituu RamiSmart -järjestelmän avulla, päätoteuttajan on ilmoitettava verottajalle kuukausittain kaikki työmaalla työskennelleet henkilöt. Kaikki raportit on annettava sähköisesti. Lakimuutos tulee vaikuttamaan kaikkiin rakennusalalla mukana oleviin yrityksiin ja sen tavoitteena on harmaan talouden torjuminen.

Ennen tällaista tietoa urakoista ei ollut suoraan saatavilla, ja tämä lakimuutos auttaa prosessien saamista paremmiksi, kun urakoihin liittyvät tiedot ja ostotilaukset tallennetaan järjestelmään. Miia Konttinen, Ramirentin hankintapäällikkö, näkee uuden lain hyvänä asiana. ”Laki tulee meillä Ramirentillä parantamaan tietojen saamista urakoista, kun tiedot ovat tallennettuina järjestelmiin. Muutos on tehty niin, että se tulee tukemaan meidän toimintaamme. Saamme paremmat toimintaedellytykset samalla, eikä pelkkää lisäbyrokratiaa.”

Aikaisemmin työmaiden oli jo tarkastettava että työntekijöillä on suomalainen veronumero, mutta ilmoitusvelvollisuutta työmaiden henkilöstöstä ei ollut. Urakkasummienkaan kokonaisuutta ei ole pitänyt ilmoittaa. Uuden lain olisi tarkoitus helpottaa siis urakkasummien ja palkkojen maksun valvontaa, sillä pyrkimys on päästä kiinni siihen miten raha liikkuu työmailla. Tilaajavastuulaki, laki veronumeroista ja tämä uusin laki tiedonantovelvollisuudesta auttavat kaikki yhdessä torjumaan harmaata taloutta.

”Mitä paremmin saadaan torjuttua laittomasti toimivia yrityksiä, sitä paremmin lakeja noudattavat yritykset pystyvät toimimaan”, Konttinen toteaa.

Mikäli verottaja saa puutteellisia ilmoituksia ensi syksynä, se ei tule niistä sanktioimaan vielä, mutta vuoden vaihteen jälkeen sanktiot voivat olla maksimissaan jopa 15 000 euroa.

Lisätietoja:

http://www.vero.fi/rakentamisilmoitukset

Kommentit (0)

Lisää kommentti

Kommentti

Lähettämällä kommentin suostut siihen, että henkilötietojasi käsitellään Mynewsdeskin tietosuojakäytännön mukaisesti.